Különböző típusú cukorbetegség

0
1083

Nem gyakori, hogy az emberek tudni fognak a 6 különböző típusú cukorbetegség, nem beszélve a leggyakoribb: 1-es típusú és 2-es típusú cukorbetegség. Az állapot összetettsége miatt nehéz megfelelően diagnosztizálni és különbséget tenni a cukorbetegség különböző típusai között. De pontosabb csoportosításokkal segít a diagnózis felállításában, és segít a reagáló kezelésben. Az 1-es típusú cukorbetegség egy autoimmun betegség, amit valaha fiatalkori cukorbetegségnek neveztek.

Az 1-es típusú cukorbetegség akkor jelentkezik, amikor az immunrendszer megtámadja és elpusztítja a hasnyálmirigy inzulintermelő (béta) sejtjeit. A diabeteses betegek körülbelül 5% – A rendelkezik ezzel a formával. A tünetek hirtelen jelentkezhetnek, és fokozatosan rosszabbodhatnak. Az 1-es típusú cukorbetegség tünetei a következők: fokozott szomjúság, gyakori vizelés, ágybavizelés (gyermekeknél), extrém éhség, fogyás, ingerlékenység, fáradtság, gyengeség és homályos látás. (Ha ezeket a tüneteket észleli, azonnal forduljon orvoshoz).

Az 1. típusú cukorbetegeknek inzulint kell beinjekciózniuk

Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek minden nap inzulint kell beadniuk ahhoz, hogy az általuk megevett glükózt energiafelhasználásra használják. A diéta és / vagy a testmozgás nem gyógyítja meg az 1-es típusú cukorbetegséget. Nincs ismert gyógymód, de a kutatók úgy vélik, a genetika és a környezeti tényezők szerepet játszanak. A 2-es típusú cukorbetegség olyan anyagcsere-állapot, amikor a szervezet nem termel elegendő inzulint, vagy rezisztenssé válik vele szemben. A 2-es típus a leggyakoribb forma, és a cukorbetegek körülbelül 90% – ánál fordul elő. Néha szabályozható megfelelő étrenddel és testmozgással, vagy olyan gyógyszerrel, amely fokozza a szervezet inzulin termelésére való érzékenységet. Néha azonban a természetes inzulintermelés nem elegendő, ezért a normális vércukorszint fenntartásához inzulin injekcióra van szükség.

Nagyobb valószínűséggel alakul ki 2-es típusú cukorbetegség, ha Ön 45 éves vagy idősebb, a családban előfordult cukorbetegség, vagy túlsúlyos vagy elhízott. Terhességi Diabetes Terhességi cukorbetegség egyfajta cukorbetegség, hogy diagnosztizálják a terhesség alatt. A terhes nők körülbelül 2-5% – ánál alakul ki ez az állapot. Terhességi cukorbetegség általában kimutatható a terhesség közepén körülbelül 24-28 hét. A glükózteszt során édes folyadékot adunk a betegnek, hogy igyon. Ha a normálisnál magasabb vércukorszintet észlelnek a vizeletben, további vizsgálatokat kell végezni annak ellenőrzésére, hogy a beteg elegendő inzulint termel-e.

Ha hatékonyan kezelik

A megfelelő diagnózis felállítása után a beteg megfelelő étrenddel, testmozgással és a vércukorszint monitorozásával kezelheti cukorbetegségét. Ha hatékonyan kezelik, kevés a szövődmények kockázata. A terhességi diabetesben szenvedő nőknek lehet egészséges babájuk, és az állapot (általában) a szülés után elmúlik. A LADA a lappangó autoimmun felnőttkori diabéteszt jelenti. Mint az 1-es típusú cukorbetegség, a LADA vagy (1, 5-ös típus) akkor fordul elő, amikor a szervezet nem termel megfelelő inzulint. A különbség az, hogy a LADA lassan fejlődik, és az inzulin még a diagnózis felállítása után is kialakulhat. Ladát általában felnőttkorban diagnosztizálják. LADA gyakran összekeveri és félrediagnosztizálja a 2-es típusú cukorbetegséget, mert ugyanazok a tünetek. A LADA helyes diagnózisa nehéz, és az antitestek megfelelő tesztelését igényli.

A LADA betegek kezelése hasonló lesz az 1-es típusú cukorbetegséghez, ha az inzulintermelés teljesen megszűnik. MODY vagy (érettség kezdete cukorbetegség a fiatalok) egy ritka formája a cukorbetegség. A MODYT mutáció vagy az inzulintermelést megzavaró egyetlen gén megváltozása okozza.MODY érinti 1-2% – a az emberek a cukorbetegség. Általában 20 évesnél fiatalabb korban diagnosztizálják, de bármilyen életkorra hatással lehet. A MODY egy domináns genetikai állapot, ami azt jelenti, hogy egy gént örökölhet, és átadhat akár anya, akár apa. 11 különböző típusú cukorbetegség (MODY) létezik, és a diagnózis különböző kezeléseket határoz meg. A MODY 1, 3 és 4 kezelést a szulfonilurea terápiának nevezett gyógyszerrel lehet kezelni.

A cukorbetegség értéke és fejlődése

A MODY 2 megfelelő étrenddel és testmozgással kezelhető. MODY 5 szükség lehet több kezelés, mert hatással lehet más egészségügyi problémák. A MODY 7-11-et nemrég fedezték fel, és a betegek valószínűleg reagálni fognak a MODY más típusainak adott kezelésekre. NDM egy monogén formája a cukorbetegség-szerű MODY. NDM diagnosztizált bárhol születésétől kezdve 6 hónapos. 1 a 400,000 csecsemőből az Egyesült Államokban. Az NDM gyakran összetéveszthető 1-es típusú cukorbetegséggel, de az 1-es típusú betegeknél ritkán fordul elő 6 hónapos kor előtt. Van 20 különböző gének okozhat NDM. Átmeneti lehet és később megszűnhet az életben, az úgynevezett átmeneti újszülöttkori diabetes mellitus (TNDM) vagy állandó (pndm). Az NDM jelen lehet A fogantatáskor, és hatással lehet a magzatok növekedésére és fejlődésére.

A gyermek növekedésével fejlődési késedelem és / vagy egyéb egészségügyi problémák is felmerülhetnek. A közelmúltban Finnország és Svédország kutatói felfedezték, hogy a cukorbetegség öt különálló állapot az endokrin rendszer zavar. Bár általában az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegségre gondolunk, a hasnyálmirigy szigetsejt szintjén számos különböző mértékű károsodás fordulhat elő. Itt készülnek a béta sejtek, amelyek inzulint termelnek. Ha megsérülnek, vagy elhalnak, a cukorbetegség az eredmény.

1-es típusú cukorbetegség egy teljes megsemmisítése sejtek a hasnyálmirigy, hogy az inzulin. A 2-es típusú Diabéteszbe beletartozik az inzulinrezisztencia is, ahol bizonyos inzulinokat gyártanak, de a szervezet nem tudja megfelelően használni. Ismerkedés az új szintek a pusztítás, hogy fordulhat elő, valamint azonosítja az öt különböző típusú cukorbetegség segít, hogy jobban szabó specifikus kezelés bizonyos szint alapján, hogy mennyi pusztulás következett be az a személy, cukorbetegség. A tudósok felfedezései még csak a kezdete annak, hogy megállapításaik alapján megállapítsák, milyen kezelések lesznek a cukorbetegek számára. Még mindig sok évig fog tartani, hogy dolgozzon ki kezelések alapján a kutatás. A svéd Lund Egyetemen és a finn molekuláris Orvostudományi Intézeten keresztül a kutatók több mint 14700 beteget tanulmányoztak, és vérüket vették elemzésre.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here